Finnországban „bazár-kormány” van alakulóban

A Kaleva Taloustutkimus nevű intézet által végzett felmérések szerint a Rendes Finnek Pártja (= Valódi vagy Igaz Finnek Pártja) mára a legnagyobb finn párttá lépett elő: 
Rendes Finnek Pártja (Perussuomalaiset): 22,4
Jobboldali Egységpárt: 20,6
Szociáldemokrata Párt: 18,6
Középső Párt (Centrum Párt):  14,4
Igy tehát az áprilisi választásokon a szinte a semmiből a harmadik legnagyobb politikai erővé vált párt mára a legjelentősebb politikai erő. Köszönhető mindez annak, hogy amikor Jyrki Katainen, a jobboldali Egységpárt elnöke a rendes finneket kormányalakítási tárgyalásokra hivta, akkor a rendes finnek nem voltak hajlandóak elv nélküli tárgyalásokba bocsátkozni, nem adták fel választóiknak tett ígéreteiket. Nem voltak hajlandóak megígérni például, hogy megszavazzák a Portugáliának szánt EU-s segélyt.

A szavazók az elvhűséget, úgy látszik, máris megjutalmazták.
Jyrki Katainen, a jelenleg folyó kormányalakitási tárgyalásokra a szélsőbaloldaltól a jobboldalig, gyakorlatilag minden pártot meghívott. Timo Soini, a Rendes Finnek Pártjának elnöke a jövendő kormányt máris „bazár-kormánynak” nevezte, arra utalva, hogy a tárgyalásokon résztvevő pártok a hatalomban való részvétel érdekében minden elvüket feladják. 

A Jobbik finn-balti szakértője

Forrás, képek: www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/soinin-puolue-nousi-suurimmaksi/900089